A Spirulina Hatásai

A spirulina alga számtalan probléma esetén segíthet.
Az alábbi oldalon a spirulina legfontosabb hatóterületeiről olvashat.

A légzőszervek egészsége

A spirulina hasznos lehet azok számára, akik légzőszervi problémákkal küzdenek, mint az asztma vagy éppen az allergiás rhinitis. A spirulina napi 1 grammos dózisban már segíti a tüdőfunkciókat az enyhe vagy közepesen súlyos asztmásoknál, ahogyan azt a 2001-ben a “Journal of Nutraceutical Functional Medical Foods”-ban megjelent tanulmány állítja.

Egy másik, a "Journal of Medicinal Food"-ban 2005-ben publikált tanulmány szerint a spirulina allergiás rhinitis esetén csökkenti a citokinek szintjét, melyek a csökkent autoimmun választ jelzik. Az újfajta C-fikocianin protein, melyet azonosítottak a spirulinában, gátolhatja a hisztamin kibocsátást, ami köztudottan allergiás reakciókat válthat ki.

Oldal tetejére

Spirulina és a szemYoshito Yamazaki, MD, a Tokiói Orvosi és Fogorvosi Egyetem tanára egy klinikai beszámolóban azt állítja, hogy a spirulina előnyös hatásai a szembetegségek ellen egyértelműek. A spirulinával kapcsolatban végzett japán kutatások és más tanulmányok megerősítették, hogy 480 esetből 90%-ban hatékony az időskori szürkehályog ellen.
A szembetegségek kezelése kapcsolódik egyéb betegségekhez, mint az időskori szürkehályog, a diabéteszes recehártyakárosodás (retinitis), nefritiszes retinakárosodás, magas vérnyomás és a verőerek keményedése (angoisclerosis).

A népesség elöregedése kockázatos szintre emeli az időskori makula degeneráció (ARMD) előfordulási gyakoriságát. Az ARMD, a makula (a szemnek az a területe, mely felelős az éleslátásért) romlása jellemzően a kor előrehaladtával jelentkezik. Az ARMD a vakság vezető kiváltó oka napjainkban.

A szem makuláris membránjai számos karotinoid pigmentet tartalmaznak, mint a xantofillok (lutein), zeaxantin és feltehetően az asztaxanthin, ha ez is szerepel az étrendünkben. Ezek a speciális pigmentek védik a szemet a lipid membránok ultraibolya okozta károsodásának lassításával, ezzel megelőzik a makula degenerációt.

A xantofillok ezenkívül hatékonyak lehetnek a szürkehályog megelőzésében is. A spirulina 3750-6000 mcg zeaxantint tartalmaz 3 grammonként. Az asztaxantin szintén egy tengerből származó tápanyag, mely a karotinoidok családjába tartozik és erős védelmet nyújt az ARMD kialakulásával szemben.

A spirulina a leggazdagabb béta-karotin tartalmú élelmiszer, melyben a karotinoidok széles skálájából mind a tíz változat megtalálható. Körülbelül fele narancssárga karotinoid: alfa, béta és gamma és fele sárga xantofill. Ezek a szervezet különböző részein fejtik ki hatásukat, fokozva az antioxidáns védelmet is.

Húszéves kutatás bizonyítja, hogy a béta-karotinban gazdag gyümölcsök és növények fogyasztásával valódi rák elleni védelmet érhetünk el. A szintetikusan előállított béta-karotin nem minden esetben rendelkezik ezekkel az előnyökkel.

Izraeli kutatások szerint az algából nyert természetes béta-karotin sokkal hatékonyabbnak bizonyult. A természetes változat jobban asszimilálódik és tartalmazza a kulcsfontosságú 9-cis izomert, ami a szintetikus változatban nem található meg. Feltételezhető, hogy az algákban és a zöldségekben lévő természetes karotinoidok rendelkeznek a legerősebb antioxidáns hatással.

Oldal tetejére

Spirulina és a 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség járványszerűen terjed a nyugati világban. Ráadásul igazi gyűjtője más betegségeknek, mint az inzulin rezisztencia, az elhízás, a felborult koleszterinszint és a magas vérnyomás. A spirulina a következőképpen érezteti előnyös hatásait cukorbetegségek ellen:

- Csökkenti a szisztémás gyulladást. (Az inzulin rezisztencia kismértékű szisztémás gyulladással jár.)
- Kedvezően befolyásolja a lipid-profilt, csökkentve a szérum triglicerid szintjét és emelve a HDL-t.

Túlsúlyosaknál az értágulat mérséklődése a magas fruktóztartalmú diéta eredménye (mely előnyös a cukorbetegeknek és azoknak, akik magas vérnyomással vagy érrendszeri betegséggel küzdenek).

Oldal tetejére

Spirulina és a szív- és érrendszer egészsége

Japánban és Izraelben férfiakon végzett tanulmányok szerint napi több gramm spirulina csökkentheti a szérum LDL szintjét és javíthatja a koleszterin arányt.Embereken végzett német és indiai kísérletekben úgy találták, hogy a spirulina súlycsökkentő hatással is bír amellett, hogy normalizálja a koleszterinszintet.

A spirulina képes csökkenteni a rossz koleszterin, az LDL szintjét, ezzel segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, mint a vérerek megkeményedése és a stroke. Vérnyomáscsökkentő hatása is van.

A cukorbetegség és a szív- és érrendszer egészsége szorosan összefüggnek, nem meglepő tehát, hogy a spirulina nagy lehetőségeket rejt a szív- és érrendszeri betegségek ellen, tekintve, hogy javítja a lipid-profilokat, szabályozza a magas vérnyomást és növeli az erek rugalmasságát.

Cukorbetegeknél napi 2 gramm spirulina fogyasztása mellett javult a glikált-hemoglobinszint és a lipid-profil egy 2001-es tanulmány szerint. Ugyanez, a mexikói népességen végzett tanulmány azt mutatta ki, hogy napi 4,5 gramm spirulina jelentősen csökkentette a szérum triglicerid szintet és a teljes koleszterint, növelte a HDL-t, és csökkentette a vérnyomást a vizsgált alanyoknál.

Úgy vélik, hogy a spirulina lipidekre kifejtett hatása a fikocianin tartalmának tulajdonítható, ami gátolja a hasnyálmirigy lipáz aktivitását, ennek hatására a triglicerideknek magasabb koncentrációja választódik ki a széklettel.

Egy állatokon végzett tanulmány szerint a spirulina megelőzte a magas vérnyomást és az érszűkületet azoknál a patkányoknál, melyeket fruktózban gazdag diétán tartottak, de azoknál, melyeknél a magas fruktóztartalmú étrendet nem egészítették ki spirulinával, kedvezőtlen hatásokat mutattak ki. A spirulinát fogyasztó hörcsögök esetén megállt az érszűkület további súlyosbodása a 2007-es tanulmány szerint.

Spirulina és a máj

Számos japán tanulmányban kimutatták, hogy a spirulina megelőzésként és kezelésként is használható zsírmáj és cirrózis ellen. A spirulina csupán egy hónapig tartó szedésével már nyilvánvalóak voltak a hatások. Három hónap után már a normál állapot visszaállásáról számoltak be.

A zsírok felhalmozódása a májban szorosan összefügg a metabolikus szindrómával és jelentősen növeli a kockázatát a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozásnak. A nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) a leggyakoribb oka a krónikus májbetegségnek Észak-Amerikában és közismerten nehéz a kezelése, legalábbis a hagyományos gyógyászati módszerekkel.

Állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy a spirulina megvédheti a májat, feltehetően magas antioxidáns tartalmánál fogva és mert képes nitrogén-oxidot szintetizálni vagy kiválasztani. A tanulmányok kimutatták, hogy a spirulina a következő módon hat a májra:

- Megakadályozza a trigliceridek felhalmozódását a májban
- Gátolja a lipidperoxidációt
- Csökkenti a májgyulladást
- Védi a májat a nehézfémek (pl. ólom, higany) okozta károsodásoktól.

Oldal tetejére

Spirulina és az agy

A spirulina gyakorlatilag az egyetlen B12-vitamin forrás a vegetáriánusok számára, erre a vörösvérsejteknek van szükségük, emellett jelentős mennyiségű vas, fehérje, esszenciális aminosav, RNA és DNA nukleinsav, valamint klorofill található benne.

Rég tudjuk, hogy a folsav és a B-12 vitamin az idegrendszer egészséges működéséhez is nélkülözhetetlenek. Az “American Journal of Clinical Nutrition”-ban megjelent tanulmány szerint az ezen tápanyagok közti kölcsönhatás jelentős szerepet játszhat a kor előrehaladtával a kognitív funkciók védelmében.

Az Egyesült Államokban a harmadik vezető halálok a stroke. A magas antioxidáns tartalmú étrendek bizonyítottan csökkentik a stroke veszélyét. Két tanulmány (egyik a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben, a másik a British Journal of Nutrition-ban jelent meg) szerint a Spirulina csökkenti a vérlemezke aggregációt, mely a tromboembólia veszélyének csökkentésével fontos szerepet játszik az érbetegségek ellen.

Egy másik tanulmány szerint három, antioxidánsban gazdag növényt (áfonya, spenót és spirulina) hasonlítottak össze neuroprotektív hatás szempontjából. A spirulinát találták a leghatékonyabbnak, feltehetően szabadgyök megkötő képessége és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Az Oregon Állami Egyetemen végzett kísérletben patkányoknál stroke-ot idéztek elő. Annál a csoportnál, amelyik spirulinát kapott, 75%-kal kisebb mértékű agyi károsodást mutattak ki, mint a kontroll csoportnál.

Állatkísérlet során a spirulinával dúsított étrend csökkentette a gyulladásokat, ami csökkentett neurogenezishez (új neuronok termelődése) vezethet, mely egy másik veszélyfaktor a degeneratív agyi rendellenességek kialakulásához.

Oldal tetejére

RákA spirulináról és annak kivonatairól állatkísérletek során kimutatták, hogy rákellenes hatással rendelkeznek. A spirulina aktiválja a természetes ölősejteket és az autoimmun elemeket, melyek segítenek a rákos sejtek elpusztításában. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a spirulina poliszachardijai képesek helyreállítani azokat a genetikus anyagokat, melyek toxinoktól vagy sugárzástól károsodtak.

Akárcsak a béta-karotin, a spirulina is tartalmaz egyéb tápanyagokat, mint a vas, mangán, cink, réz, szelén és króm. Ezek a tápanyagok harcolnak a szabadgyökök, a sejtkárosító molekulák ellen, melyek a szervezetben a légszennyezettség, az egészségtelen táplálkozás, a sérülések vagy a stressz hatására szívódnak el. Azáltal, hogy megkötik a káros szabadgyököket, a tápanyagok segítik az immunrendszer működését a rák és a sejtdegeneráció ellen. Egyes megállapítások szerint a spirulina laboratóriumi patkányok esetében segített csökkenteni a szájüregi daganatot, tehát nagy áttörést hozhat a rákkezelésben.

A Spirulina nagy mennyiségben tartalmaz fikocianint, egy rákellenes tulajdonságokkal rendelkező pigmentet. A spirulina a leggazdagabb növényi forrása a gamma-linolénsavnak (GLA), a zsírsavnak, mely erősíti az immunrendszert és gátolja a túlzott sejtosztódást. (Paul Pitchford, Healing With Whole Foods, 378. o.)

A spirulina színét a klorofill adja. Alan Keith Tillotson “One Earth Herbal Sourcebook” című könyvében azt írja, hogy a spirulina magas klorofill tartalma lehet a magyarázat arra, hogy miért képes meggátolni a rákos kolóniák kialakulását. Ahogy Tillotson írja, “Az élelmiszerek és gyógynövények tartalmazhatnak olyan mennyiségű klorofillt, melyről farmakológiailag bizonyított, hogy hatékony a rákmegelőzésben.”

Oldal tetejére

Emésztés

Kutatások bizonyítják, hogy a Spirulina elősegíti az emésztést és a bélműködést. Legyőzi a káros baktériumokat, mint az e-coli és a candida gomba, valamint előnyösen hat a bélflórára, akárcsak a laktobacillus és a bifidobaktérium.Az egészséges bélflóra az alapja a jó egészségnek, ez segíti elő az elfogyasztott élelmiszerekből a tápanyagok felszívódását és véd a fertőzésektől.
A Spirulina egészséges laktobacillusokat épít, segítve az emésztést, a kiválasztást és enyhítve a székrekedést.

Az aminosavak, mint a cisztein, valamint a nagy mennyiségű és jó minőségű fehérje teszi a Spirulinát hatékonnyá a fekélyek kezelésében. A Spirulina gazdag klorofill tartalmával fenntartja és helyreállítja az emésztési folyamatok egészséges menetét.

Öregedés ellen

A Spirulina három olyan anyagot is nagy mennyiségben tartalmaz, melyek közismerten öregedés elleni hatással bírnak. Ez a tirozin, az E-vitamin vagy tokoferol és a szelén. A tirozin például lassíthatja a sejtek öregedését és csökkenti az éhséget.

Immunerősítés

A spirulina por segíti a szervezet vörös- és fehérvérsejt termelését, ezzel erősíti az immunrendszert. Ugyanakkor támogatja a szervezet természetes tisztulási, méregtelenítési képességét is.

Számos kémcsővel végzett és állatkísérlet utal arra, hogy a spirulina segíti az antitestek, a gyulladáscsökkentő fehérjék és más sejtek termelődését, melyek erősítik az immunrendszert és kivédik a fertőző és krónikus betegségeket, mint pl. a rák.

Oldal tetejére

Allergiák

Állatkísérletek és kémcsővel végzett kísérletek szerint a spirulina védhet az allergiás reakcióktól azáltal, hogy megállítja a hisztamin növekedését, mely felelős az allergiás tünetekért, mint az orrfolyás, a könnyezés, a csalánkiütés és a lágyrész-duzzanat.

A klinikai kutatások során vizsgálták a spirulina allergia elleni működését. Egy 2008 augusztusában megjelent tanulmányban immunmoduláló hatásáról számoltak be olyan embereknél, akik 16 héten át fogyasztották a spirulinát. Az IL-6 (interleukin-6) jelentős csökkenését figyelték meg, ami arra utal, hogy kiegyensúlyozó hatással van az “immun változókra”.

Más, kémcsőben, állatokon és embereken végzett vizsgálatok igazolták a korábbi eredményeket és arra utalnak, hogy a spirulina akár ételallergia ellen is hatásos lehet. Ezek a vizsgálati eredmények azért fontosak, mert az allergiás reakciókat részben a nem megfelelő immunválasz okozza. Ez megmagyarázza, hogy egyes kutyák miért súlyosan reaktívak bizonyos virágporokkal vagy élelmiszerekkel szemben, míg más kutyák azonos körülmények között nem mutatnak tüneteket.

Oldal tetejére

Vese problémák

Vesebetegség vagy nefrózis szindróma esetén nagyon óvatosan kell bánni a protein bevitellel. A Chlorella egyik előnye a fokozott fehérje felszívódás elősegítése, mellyel kevésbé terheli a vesét.

Méregtelenítés

Japán kutatók úgy találták, hogy a spirulina jelentősen csökkentette a vese toxicitását, melyet nehézfémek, a higany és három gyógyszer okozott. Más kutatók szerint a spirulinát vagy chlorella algát fogyasztó patkányoknál hetedére csökkent a veszélyes vegyi anyag, a dioxin mennyisége a kontrollcsoporthoz képest.

1994-ben orosz szabadalommal védték le a spirulinát a sugárbetegség által előidézett allergiás reakciók csökkentése miatt. 270 csernobili gyermeknek 45 napon át napi 5 gramm spirulinát adtak (Earthrise Farms adományaként), ennek eredményeként a radionukleidok mennyisége és normaliz 50%-kal csökkentálódott az allergiás érzékenység.

Napjainkban a víz, a levegő, az élelmiszerek és a gyógyszerek tele vannak szervezetünket veszélyeztető, mérgező vegyi anyagokkal. A szervezetünknek folyamatosan szüksége van arra, hogy megtisztítsuk ezektől a mérgektől. A spirulina abszolút egyedülálló kombinációja a növényi tápanyagoknak, mint a klorofill, fikocianin és a poliszacharidok, melyek segítenek megtisztítani szervezetünket.

Oldal tetejére

Túlsúly

A magas fehérjetartalmú étrend felpörgeti a szervezet anyagcseréjét, ezzel segíti a fogyást. A Spirulina tele van proteinnel! Emellett tartalmazza az összes esszenciális zsírsavat, melyek hasznos zsírok a szervezet számára.

A spirulina tiszta proteinje, mely nagy mennyiségű béta-karotin, klorofill, GLA zsírsav és más tápanyagok kíséretében érkezik, különösen nagy segítség a túlsúlyosak, cukorbetegek, hipoglikémiások, rákbetegek, ízületi gyulladásban vagy egyéb degeneratív betegségben szenvedők számára. (Herbal Medicine Healing Cancer, Donald R Yance Jr, 164. o.)

Oldal tetejére

Egészséges haj és körmök

A haj és a körmök egészsége a szervezet vitamin- és ásványi anyag készleteitől függ. A spirulina támogatja a körmök, bőr és a haj egészséges növekedését. A Spirulinától tehát nemcsak jobban érezzük magunkat, hanem jobban is fogunk kinézni!

Terhesség alatt

A spirulina por a terhesség alatt is hatásos táplálékkiegészítő, mert védelmet biztosít a vashiányos vérszegénység ellen és pótolja a szükséges fehérjéket.

Oldal tetejére

Állatoknak

A spirulina port táplálékkiegészítőként halaknak, madaraknak, kutyáknak, macskáknak és más háziállatoknak is árulják. A kutyáknak és a macskáknak az egészségesebb bőrért, a fényesebb szőrzetért és a friss leheletért érdemes spirulinát adni. A spirulina számos prémium minőségű haleledel egyik összetevője, mivel elősegíti a növekedést, javítja a színeket és növeli a túlélési arányt.

Rendelje meg most a Mannavita bio Spirulina alga tablettát, és élvezze Ön is megannyi csodálatos egészségmegőrző hatását!

Vissza az előző oldalra Oldal tetejére
Telefonos Rendelés: 70 / 7733 170
Minden jog fenntartva
© 2010
Kérem értesítsenek, ha vannak akciók