Az ősi közép-amerikai és ázsiai kultúrákban már évszázadokkal korábban rendszeresenfogyasztottak mikroalgákat.
A Chlorella a világ egyik leggazdagabb nukleinsav (RNS, DNS) forrása.
A Spirulina és a Chlorella között jelentős méretbeli különbségek vannak: A Spirulina akár 100-szor nagyobb is lehet a Chlorellánál.
Kínai kutatók a rákkutatásban is alkalmaznak Spirulinát.
A Spirulina az 1996-os atlantai olimpiára készülő kubai sportolók elsőszámú étrendkiegészítője volt.
A Spirulina 10 grammjában akár 10 mg vas is lehet, ezzel az egyik legjobb vaspótlónak minősül.
Dr. Minchinori Kimura professzor szerint a Chlorella algában 10%-os az RNS, és 3%-os a DNS mennyisége.
1g spirulina tápanyagtartalma megegyezik 1kg zöldség tápanyagtartalmával.
A japán emberek világviszonylatban az egyik legmagasabb átlagéletkort élik meg. Mindez köszönhető annak, hogy egy japán ember átlagosan 10kg mikroalgát fogyaszt el évente levesek, saláták és sushi formájában.
A Chlorella a legjobb ismert klorofill-forrás. A klorofill („az áldásos zöld anyag”) leginkább
antioxidáns -, fertőtlenítő -és emésztést segítő hatásairól ismert.
Cukorbetegek is fogyaszthatják a Spirulinát és a Chlorellát
A mikoralgák igazi „túlélők”, a Föld legrégebbi élőlényeiként évmilliókat vészeltek át, és alkalmazkodtak a környezetükben lezajló mindennemű változáshoz.
A világ híres állatkertjeiben is használják a mikroalgákat. Például, hogy kiemeljék a flamingók jellegzetes rózsaszín színét, „mikroalga-kúrákat” alkalmaznak.
A lóversenyzésben a Spirulina természetes doppingnak számít.
Az USA Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalánál (NASA) az űrhajósok az űrutazások során mikoralgákat kapnak, azok „szinte tökéletes” tápanyagtartalma miatt.
Kutatások szerint a Spirulina közel 2000 enzimet tartalmaz, 1 grammjában, az eddig ismert élelmiszerekkel összevetve a legtöbb a tápanyagtaartalom.
A GLA, vagyis a a gamma-linolsav nagyon értékes összetevője a mikroalgáknak. A Spirulina és a Chlorella egyaránt tartalmazza az agyi működést elősegítő vegyületet, amely a mindennapi tápláékozásunkból hiányzik.
A Spirulina és a Chlorella fitotápanyagai a kutatók szerint segítenek a regenerálódásban idegrendszeri és agyi sérülések esetén. Felvetődött, hogy éppen ezért a mikroalgák az Alzheimer -és Parkinson-kór kezelésében is alkalmazhatóak lennének.
Az algák a XXI. század fénytáplálékai. Mindez azt jelenti, hogy a mikroalgák nagy mennyiségben tartalmaznak fényrészecskéket, vagyis biofotonokat, amelyek nélkül a sejtjeink összezavarodnának és hibásan kezdenének el működni.